ATT HÄNGA TAVLOR

En av de saker vi gillar med posters är att det finns oändligt många sätt att hänga tavlor på. Hur du hänger dina posters kan ha stor inverkan på det visuella uttrycket. Endast genom att göra små ändringar  på hur du hänger din väggkonst kan dina rum få ett helt nytt liv. Vi har sammanställt en liten guide med några av våra favoritmetoder här nedan.  Läs, inspireras, men framförallt – gör din grej!

MITTLINJE
Ibland är det dumt att krångla till det. Hänger du dina ramar längs med deras mittlinje är du garanterad att uppnå harmoni. Det kan vara bra att hänga tavlorna en liten bit över väggens mittpunkt (ca 140 cm)

BASLINJE
För tavlor i stora format fungerar det bra att hänga i linje med tavlornas underkant. Beroende på din takhöjd bör baslinjen ligga någonstans mellan 80 och 140 cm.

GYLLENE SNITTET
Gyllene snittet återkommer på många platser i naturen, och skapar därmed en familjär känsla av att proportionerna stämmer. Det kan kännas krångligt att hänga tavlor efter gyllene snittet, men vi lovar att det är värt det!

1. Mät fram avståndet till väggens mitt (Vanligtvis ca 140 cm från golvet).
2. Dela tavlans höjd med tre, dra av denna tredjedel från väggens mittpunkt.
3. Höjden du får fram ska nu ligga i tavlans underkant (om du har fler tavlor så ska du mäta efter den största tavlan.

LODRÄT
Om du ska hänga tavlor i lodrätt led kan det vara bra att hänga den största överst. Det ger den ett större intryck och bättre harmoni. Tänk på att hänga tavlorna rakt över varandra så att de bildar en enhetlig, visuellt tillfredställande grupp.

SYMMETRISK GRUPPERING
Testa att hänga dina tavlor så att de linjerar med varandra i en kvadratisk eller rektangulär komposition. Denna teknik ger dig ett stilrent, klassiskt uttryck på din tavelvägg. Testa gärna att lägga fram tavlorna på golvet innan du hänger upp dem – då får du en bra överblick!

ASYMMETRISK GRUPPERING
“Många regler”, tänker du. Faktum är att det egentligen bara är din fantasi som sätter gränser för hur du vill bygga din tavelvägg. Testa dig fram – en asymmetrisk komposition kan skapa en spännande dynamik!